Tapolca


186.25 Kopjafák (Templomdomb)
SZENT BORBÁLA.
Anyaga: fa.
Készíttette: Bakonyi Bauxitbánya Vállalat Tapolca.
Készítette: Balázs István dicsőszentmártoni (Erdély) fafaragó.
Felavatva: 1993. december 4.
Megjegyzés: a bányászok védőszentje.

186.26 Emlékmű (Ady Endre u., Városi Kórház bejáratánál lévő parkban)
Felirata: Dr. DEÁK JENŐ M. Kir. E.Ü. tanácsos kórh. igazgatófőorvos, ny. jár. tisztiorvos, TB. megyei tisztifőorvos harminc éves tapolcai nemes és áldásos orvosi működésének emlékére emelte ezt a művet Tapolca és vidéke hálás közönsége az aranyszívű ember és kórházmeg-teremtő soha el nem múló érdemeinek megörökítésére. 1930. szeptember hó.
Anyaga: fehér márvány, fém, kerámia, kő.
Felavatva: 1930. szeptember 25.

186.27 Emléktábla (Városi Panteonfal)
Felirata: Dr. FELLETÁR EMIL 1834-1917 gyógyszerészdoktor. A törvényszéki orvosi kémia és toxikológia kiváló művelője, az Országos Bírósági Vegyészeti Intézet megalapítója, Tapolca nagy szülötte emlékére. Városi Tanács - Hazafias Népfront 1972.
Anyaga: fehér márvány.
Felavatva: 1972. május 23.

186.28 Emlékmű (Viszló patak völgyében)
Felirata: SZERGEJ PETROVICS FESZENKO 1945. Az emlékkövet Tapolca és környékének felszabadító harcaiban hősi halált halt SZ. P. FESZENKO emlékére - a város fel-szabadulásának 30. évfordulójára - a Tapolcai Városi Pártbizottság és a KISZ Bizottság megbízásából állította a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat "Feszenko" Ifjúsági Szocialista Brigádja. "Teérted, s értem adta Ő életét mindenét, / Meghalt, hogy élhessen tovább a haza és a nép." (Iszakovszkij).
Anyaga: beton, vörös kő, fehér márvány, fa.
Felavatva: 1970. március 27.
Megjegyzés: Sz. P. F. (1922. IV. 2., Harkov - 1945. III. 26., Zalaszegvár) T-34-es harckocsi gárdaőrmestere a Tapolcán és a környékén lévő harcokban elesett szovjet katonákkal közös sírban pihen a volt felszabadulási emlékmű alatt.

Tapolca

[ Ajánlás ] [ Előszó ] [ Mutatók: Települések, Időrend, Személynevek, Panteonok, Tervezők és alkotók szerint ]