Veszprém


200.5 Emléktábla (Vár u., Érseki Palota északi falán)
Felirata: (latinul is) László, Isten kegyelméből Magyarországnak, Dalmáciának, Horvátországnak, Rámának, Szerbiának, Galíciának, Lodomeriának, Kúnországnak, Bulgáriának a királya... Tudja meg mindenki, hogy Veszprém városában attól az időtől fogva, amidőn Magyarországon a katolikus hit meggyökerezett, Isten kegyelméből a szabad mesterségeket, amelyek kiváltképen az isteni parancsokat világosabban megmagyarázzák miként Párisban Franciaországban, a tanítók tudományának kitünősége és a tanulók tömeges látogatása folytán egész Magyarország egyházai fölött a virágzó hirnév eddig egyre növekedő fénnyel ragyogta be és az ország jogainak megőrzését szolgáló jogtudomány művelése ugyanott az első helyet foglalta el. Az Úr 1276 esztendejében, november hónap 18 adikán.
Anyaga: fehér márvány.

200.6 Kút (Vár u.)
Felirata: CIVITAS, UBI OLIM FONTES UBERRIMI CULTURAE GENTIS HUNGARORUM ERUPERANT. IN MEMORIAM ALBERTI DE VETESI GENERE, EPISCOPI VESZPREMIENSIS MCDLVIII - MCDLXXXVI. (Fordítás: Ez a város, ahol egykor bőségben fakadtak a magyar kultúra forrásai. A VETÉSI nembéli ALBERT veszprémi püspök emlékére 1458-1486).
Anyaga: tégla, műkő, fém.
Megjegyzés: építési ideje ismeretlen, 1593-ban említik először. A kút - ciszterna - jelenlegi mélysége 32 méter. Az 1936-ban felmagasított kávájára helyezett latin nyelvű felirat VETÉSI püspökre emlékeztet. Századunkban többször sikertelenül próbálkoztak teljes kitisztításával.

200.7 Vetési-kő (Vár u.)
Felirata: Későgótikus-reneszánsz faragvány Vetési püspök címerével. Feltehetően díszes szentségtartó fülke, vagy építmény egyik eleme a kőmásolat. Az eredeti emlék a Laczkó Dezső Múzeumban áll. A felirat szövege: Istennel cselekedjük a jót. Albert veszprémi püspök állíttatott engem. 1467.
Anyaga: kő, fém.
Megjegyzés: az eredeti faragvány több évtizedig volt látható a veszprémi Várban. Hasonló másolat található a Vetési Albert Gimnázium udvarán. A felirat az alábbiakkal egészült ki: A kő másolata Veszprém Megyei Jogú Város áldozatkész polgárainak adománya. Felavattuk mi, a Vetési Albert Gimnázium diákjai és tanárai 1993. május 15-én, a ballagás napján.

200.8 Emléktábla (Dózsa György u. 24.)
Felirata: 1517-1917. október 31. A Szentháromság egy örök igaz Isten anyaszentegyháza eredeti fundamentomra visszahelyezésének négyszázados emlékére. "Más fundamentomot senki nem vethet azon kívül, mely egyszer vettetett, mely a Jézus Krisztus." (I. Kor. III.11.)
Anyaga: fehér márvány.

Veszprém

[ Ajánlás ] [ Előszó ] [ Mutatók: Települések, Időrend, Személynevek, Panteonok, Tervezők és alkotók szerint ]