Szerzetesek nyomában - Zirc, Bakonybél

7.000,- Ft (belépőkkel, étkezéssel) 

8.00

Indulás Veszprémből Zircre

 

8.30 – 9.30

A Ciszterci Műemlékkönyvtárba látogatunk
Németh Gábor igazgató vezetésével. Hazánk legszebb barokk teremkönyvtárának gondozását a nemzeti könyvtár látja el. A könyvtár 70 ősnyomtatványt, közel 400 antikvát tudhat magáénak, melyek közül több csak Zircen található meg Magyarországon.

 

9.30 – 10.00

Bakonyi Természettudományi Múzeum
Kasper Ágota muzeológus vezetésével:
- A Bakony természeti képe
- Jégkorszaki óriások
- Trófeakiállítás
- Sarokgaléria
- A természet ékszerei

10.00-12.00

Ciszterci Apátság Látogatóközpontja
- Bazilika
- Egyháztörténeti kiállítás
- Arborétum

12.30-13.30

Ebéd a zirci Patkó Vendéglőben

13.30 Indulás Bakonybélbe

 

14.00

Szent Mauríciusz Monostor
Megtekinthető: Zarándokudvar Szent Günter ikonjával (innen indul az idegenvezetés, itt van az Ajándékbolt, mosdó, fedett pa-dok). Könyvkötészet. Templom (barokk stílusban épült plébánia templom). Gazdasági udvar (minták a termesztett és gyűjtött gyógy- és fűszernövényekből)

15.30 Borostyán-kút vagy közismertebb nevén "Szentkút" megtekintése, kiutazás busszal.
16.00 Indulás Bakonybélből Veszprémbe, visszaérkezés 16.30-17.00 között

 

zirc

 

bakonybel

 

Herend - Pápa

9.000,- Ft (belépőkkel, étkezéssel)

"Pápa város régi város,
diákkedvtől szivárványos"
/Pápai Tóth Géza/

 
9.00

Indulás Veszprémből Herendre

9.30 – 10.30

Herendi Porcelanium Látogatóközpont és Minimanufaktúra 
A Minimanufaktúrában a porcelánkészítés rejtelmeibe pillanthat bele a látogató. A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteménye és időszaki kiállításai ismertetik a Manufaktúra fejlődéstörténetét.

10.45

Indulás Pápára

11.30-12.45

Ebéd a pápai Gólyafészek Vendéglőben

13.00-14.30

Esterházy Kastély megtekintése idegenvezetéssel

A Pápa belvárosában található barokk kastély a 18. században épült. Az átalakítás során barokk enteriőrt alakítottak ki az épületben, így korhű környezetben csodálhatjuk meg az épületet és a kiállításokat.

14.30

Séta a Fő téren a Kékfeső Múzeumig

A séta közben várostörténeti ismertető Pápa történelméről, a város híres szülötteiről, fontosabb eseményekről, mérföldkövekről.

15.00 - 16.30

Kékfeső Múzeum

A múzeum az egykori Kluge cég műhelyeit és berendezéseit mutatja be, betekintést nyújtva a kékfestő mesterség rejtelmeibe. A Múzeum megtekintése során a látogatókat visszakalauzoljuk a múltba, felfedve e csodás, régi foglalkozás szépségeit és nehézségeit.

16.30 Indulás Pápáról Veszprémbe, visszaérkezés 17.00-17.15 között

 

psps1

 

Balatonfüred - Tihany

„Óh, Tihannak rijjadó leánya…!” 

kirándulás Balatonfüredre és Tihanyba 2016. július 9.

részvételi díj: 9.000 Ft (étkezéssel, belépőkkel)

 

8.00 Indulás Veszprémből Balatonfüredre
8.30 – 9.00 Hajókázás a Balatonon (Balatonfüred - Tihany)
9.30 – 11.00

Tihanyi Bencés Apátság
Az I. András által 1055-ben alapított apátság a Balaton emblematikus, kultikus helye, s egyben az alapító végső nyughelye is.

Filmvetítés a Fogadóépületben, a barokk templom megtekintése, I. András sírja az altemplomban, Boldog  IV. Károly emlékszobája, történeti múzeum, kiállítások

11.00 – 12.00

Levendula Ház Látogatóközpont a Belső-tó partján
A Tihanyi-félsziget múltja és jelene.
Interaktív kiállítás: a vulkánok világa, a tájvédelem bemutatása: a Bakony-Balaton Geopark kicsiben, a  levendula-termesztés bemutatása. Séta a parkban, a nádasban kiépített pallósoron és a Belső-tó partján.

12.00 – 12.30 Visszautazás busszal Balatonfüredre
12.45 – 13.45 Ebéd Balatonfüreden  a Blaha Étteremben
14.00 – 15.00

„Séta a századok között” – Reformkori Városrész
Jókai Múzeum – Városi Helytörténeti Gyűjtemény és kiállítóhely

15.00 – 16.00

Szabad program a Tagore sétányon és a Gyógy téren
(Nobel-díjasok ligete, savanyúvíz-források, Füredi Panteon, móló)

16.15

Indulás Balatonfüredről Veszprémbe

17.00 Érkezés Veszprémbe

 

balatonfured1

tihany

 

Veszprém - Állatkert

3.000,- Ft (belépőkkel, étkezés nélkül)

allatkert3A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje. A Közép-Dunántúli Régió legkedveltebb turisztikai célpontja, a Balatontól mindössze 15 km-re található, Veszprém belvárosából rövid sétával érhető el.

A festői szépségű Fejes-völgyi területen olyan hagyományos állatkerti állatok láthatók, mint az egzotikus élőhelyről származó nagymacskák, a hatalmas méretű kamcsatkai medvék, az élénk színekben pompázó vízimadarak, de érdekességek is, mint például a játékos madagaszkári félmajmok, az igazán különleges dzselada páviánok, egy hatalmas sarkantyús teknős, a mindig kíváncsi ormányosmedvék és az elragadó kis panda.

A felső, úgynevezett Gulya-dombi részen találhatóak a legújabb fejlesztések, mint például hazánk egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutója, ahol zebrákat, zsiráfokat és egy háromfős szélesszájú orrszarvúcsaládot csodálhatnak meg a látogatók. A szavanna kifutó szomszédságában épült fel a kialakításában és tematikájában Európában is egyedülálló komplexum, a Csimpánzvilág, mely jelenleg két csimpánzcsapattól hangos. A belső térben csupán egy üvegfal választja el a látogatókat a csimpánzoktól, a hatalmas külső kifutójukat pedig vizesárok szegélyezi.

A Gulya-dombon találjuk a vizes kifutót, ahol fókákkal és pingvinekkel találkozhatunk, valamint a három fiatal elefántból álló csapattal. Forrás: veszpzoo.hu

allatkert1

Veszprém - Kolostorok és Kertek

A kirándulás díja: 3.000,- Ft (belépőkkel, étkezéssel)

veszpremvolgy2

A számtalan szabadidős tevékenységet kínáló Séd-völgy Veszprém igazi gyöngyszeme. Kézenfogva andalogni, sétálni, majd egy kényelmes padon megpihenni, vagy a vendéglátóhelyek egyikében egy kávé mellett elcsevegni egyaránt lehet. Magyar Népmesék játszókert és Várostrom játszótér is várja a gyerekeket. Egyre többen hódolhatnak itt új szenvedélyüknek, a nordic walkingnak – botos sétasportnak. A völgy sokakat csábít sziklamászásra, míg mások szívesebben pattannak kerékpárra vagy húznak görkorcsolyát. A lombos fák, sétányok ölelésében Árpád-kori műemlékek bújnak meg, a Margit- romok, a veszprémvölgyi apácakolostor romjai valamint a Jezsuita templom.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló idegenforgalmi beruházás révén Veszprém városa egyedülálló turisztikai látványossággal lett gazdagabb. A projekt eredményeként a Séd-patak völgyében olyan látványos, számos műemléket érintő túraútvonal került kialakításra, amely a veszprémi várat összeköti az állatkerttel.

A területen az Árpád-ház idején két kolostor is működött, a veszprémvölgyi apácakolostorban hímezték a koronázási palástot, míg a Szent Katalin-zárda (ismertebb nevén Margit-romok) lakója Árpád-házi Szent Margit volt. A sétaút kialakításának köszönhetően ismét látogathatóvá vált és megszépült a két Árpád-kori műemlék és környezete, megújult továbbá – és mint patinás városi rendezvényhelyszín megnyílt – a Jezsuita templom. A műemlékek mellett nagyarányú parkosítás történt és sor került egy dísztó és három új játszótér létesítésére is. Forrás: veszpremvolgy.hu

mke2szines

EKMK logo hn

  

pannon egyetem hn

 

MKElogohn