Városnézés idegenvezetéssel: Óváros tér – Vár

veszpremEgy turnusban legfeljebb 60 fő számára városnézésre van lehetőség az Óváros tér – Vár útvonalon. Találkozó: Óváros tér, a Tourinform iroda előtt

Városnéző séták indulnak:

  • július 6., szerda: 15:00-17:00
  • július 7., csütörtök: 10:00-12:00
  • július 8., péntek: 14:30-16:30

Látogatás a Várbörtönben

A Vándorgyűlés ideje alatt lehetőség lesz meglátogatni a Várbörtönt! (8200 Veszprém, Vár utca 19.)

A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően 2015. május 6-án megnyitotta kapuit a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön mínusz harmadik emelete.

A várbörtön vagyonkezelője továbbra is a Veszprémi Törvényszék, a - 3. szint használója pedig a Laczkó Dezső Múzeum. Az „Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században” című új állandó kiállítás nem „csak” a várbörtönről, mint épületről és érdekességről szól, hanem több izgalmas témát mutat be. A tárlatban látható egy Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén” című tárlat, továbbá megtekintetők a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítés várja a látogatókat.

További információ: http://www.ldm.hu/hu/kiallitohelyek/varborton

Egy turnusban legfeljebb 40 fő vehet részt a látogatáson. A látogatás időpontjai:

  • július 6. - szerda: 14:00
  • július 7. - csütörtök: 10:00 és 11:00

Petanque a Színházkertben

petanqueHelyszín: Veszprém, Színházkert (a Petőfi színház és a Megyei Könyvtár közötti terület).

Időpont: 2016. július 7-én 17 órától sötétedésig.

Egy mediterrán hangulatú játékra invitáljuk a vándorgyűlés vendégeit csütörtökön, a nyitó plenáris ülés után. A neve: petanque. A játék lényege, hogy két személy (vagy csapat) szabvány vasgolyók dobásával megpróbálnak minél közelebb kerülni egy 6-10 m-re kidobott célgolyóhoz (öcsi golyó). Nem erősport, nem kell sportöltözet, utcai ruhában is játszható. A szabályok a helyszínen 5 percen belül elsajátíthatók.

Lebonyolítás: folyamatos bemutatás, kipróbálás. Célszerű 2-6 fős csoportokban érkezni, és perceken belül kezdődhet a parti! Itt lehet izgulni, nevetni, utánozni Luis de Funes-t vagy Gerald Depardieu-t, és szabadon ki lehet golyózni az ellenfeleket. Több mint egy élmény!

Látogatás az Érseki Könyvtárban

Érseki KönyvtárA Veszprémi Érseki Könyvtár 65.000 kötetes állománya magába foglalja a Püspöki Könyvtár, a Káptalani Könyvtár és a Papnevelő Intézet Könyvtára együttesen kezelt anyagát. Új nevét a Veszprémi Egyházmegye érsekségi rangra emelése – 1993 – után nyerte. A könyvtár őrzi a székesegyház értékes kottatárát is, amely különleges 18-19. századi zenei dokumentumokkal rendelkezik. A könyvtár az érseki palota emeletén található. Berendezése a palotával egyidős, barokk stílusban az 1770-es években készült el. További információ.

A Vándorgyűlésen részt vevő kollégáknak ingyenes lehetőséget nyújt a könyvtár a látogatásra. A könyvtár bemutatásán kívül erre az alkalomra összeállított kiállításon kódexeket, ősnyomtatványokat, antikvákat és helyi ritkaságokat mutatnak be. Egy turnusban legfeljebb 20 fő látogathatja a gyűjteményt.

A látogatás időpontjai:

július 6. - szerda: 15:00, 15:45 és 16:30 

július 7. - csütörtök: 10:00, 10:45 és 11:30 

mke2szines

EKMK logo hn

  

pannon egyetem hn

 

MKElogohn